Tuletorget, Sundbyberg

Projekt
Nytt bostadsområde, integrerat i befintlig konstruktion

Stibas roll
Huvudkonstruktör

Uppdragsgivare
Wallenstam, DMJ Bygg, Strängbetong, R1 Bygg

Två nya femtonvåningshus – integrerade i befintlig konstruktion. Ett intressant och komplext projekt. Lokalerna skulle även byggas om till förskola och restauranger, med en ny utformning på innergården.

Projektet startade med två oberoende uppdrag. Dels som huvudkonstruktör för Wallenstam och DMJ bygg för att projektera grundläggning och terrasser, och dels ett uppdrag åt Strängbetong för att utföra huvudberäkningar på stommen med lastnedräkningar och stabilitetsberäkningar.

Litenbild_i_text_tule

Husen på Tuletorget hade en speciell och smal utformning vilket tillsammans med blandad grundläggning gjorde grundläggningskonstruktionerna till en stor utmaning. Eftersom Tuletorget delvis byggdes ihop med äldre byggnad innebar det stora förändringar i den befintliga konstruktionen. Sådana situationer blir svåra att lösa om man bara sitter hemma på kontoret, och därför krävdes det många besök på plats vid bygget. Tillsammans med platsledning och övriga projektörer gav vi kontinuerliga förslag på nya och kreativa lösningar tills dess att bygget var klart. Ett spännande projekt och ett tydligt exempel på hur vi gillar att jobba.

– Vi har sedan lång tid tillbaka en nära relation med Stiba. Om jag frågar efter nåt så förstår de direkt vad jag är ute efter. En bra dialog underlättar radikalt i den här typen av komplexa projekt.

Dick Jagdell, DMJ Bygg